Κρήτη

Κρήτη

 

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Είναι επίσης το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης. Βρίσκεται δε μεταξύ τριών ηπείρων : Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Περιβρέχεται Βόρεια από το Κρητικό Πέλαγος, Νότια από το Λιβυκό Πέλαγος, Δυτικά από το Νότιο Ιόνιο Πέλαγος και τη Μεσόγειο και Ανατολικά από το Καρπάθιο Πέλαγος. Έχει έκταση 8.338 τ. χλμ. και πληθυσμό πάνω από 650.000 κατοίκους.

Διαιρείται σε τέσσερις νομούς : Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά, Ρεθύμνου με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο, Ηρακλείου με πρωτεύουσα το Ηράκλειο και Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο. Η Κρήτη περιβάλλεται από μικρές νησίδες ή νησάκια που όλα είναι ακατοίκητα. Το μόνο κατοικήσιμο νησί είναι η Γαύδος, που βρίσκεται στα νότια. Το έδαφος της Κρήτης είναι στη μεγαλύτερή του έκταση ορεινό. Σε πολλά δε σημεία είναι βραχώδες. Αναλυτικά η κατανομή του σε κατηγορίες έχει ως εξής : 33% πεδινό, 26% ημιορεινό και 41% ορεινό.

Τρεις είναι οι κύριες οροσειρές της Κρήτης : τα Λευκά Όρη, η Ίδη και η Δίκτη. Τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της και έχουν ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2.452 μ.). Η Ίδη ή Ψηλορείτης καταλαμβάνει το κέντρο του νησιού και έχει ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό (2.456 μ.). Ανάμεσα στο Ηράκλειο και το Λασίθι υψώνεται η Δίκτη, με ψηλότερη κορυφή τον Εντίχη (2.148 μ.). Στο ανατολικό άκρο του νησιού εκτείνονται τα Όρη της Σητείας, με ψηλότερη κορυφή τον Αφέντη (1.475 μ.). Στα νότια του Ηρακλείου απλώνεται η χαμηλή οροσειρά Αστερούσια (1.231 μ.) Δύο μόνο είναι οι πεδιάδες της Κρήτης : των Χανίων και της Μεσαράς.

Έχει όμως πολλά οροπέδια: των Αρμένων στη Σητεία, της Φουρνής Μεραμπέλλου, του Λασιθίου, του Καλλικράτους Σφακίων, του Ασκύφου Σφακίων, της Ανωπόλεως και Αράδενας Σφακίων και του Ομαλού.

Το υπέδαφος της Κρήτης είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο. Βρέθηκαν σίδηρος, μόλυβδος, στεατίτης, μαγνήσιο, λιγνίτης, θείο, χαλκός και ψευδάργυρος. Υπάρχουν επίσης πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσός, άργυρος και πολύτιμοι λίθοι.

Πριν πολλά χρόνια η Κρήτη είχε πυκνά δάση από κυπαρίσσια. Σήμερα η δασοκάλυψη του νησιού είναι μικρή σε σχέση με την αρχαιότητα. Κύρια δασικά δέντρα είναι το πεύκο, η δρυς, το κυπαρίσσι και η καστανιά. Κυριότεροι ποταμοί της Κρήτης είναι ο Αναποδιάρης, ο Γεροπόταμος, ο Πλατύς, ο Κουρταλιώτης, ο Καρτερός, ο Μυλοπόταμος και ο Ταυρονίτης.

Στην Κρήτη υπάρχουν τρεις μικρές λίμνες. Η μεγαλύτερη είναι του Κουρνά, η δεύτερη είναι αυτή που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου και η τρίτη στην επαρχία Κισσάμου.

Οι ακτές της Κρήτης είναι πολυσχιδείς, με μικρούς και μεγάλους όρμους. Ξεχωρίζουν τέσσερις μεγάλες χερσόνησοι : της Γραμβούσας, της Ροδωπού, το Ακρωτήρι και της Σητείας. Κατά μήκος των ακτών σχηματίζονται οι κόλποι : Κισσάμου, Χανίων, Ηρακλείου και Μιραμπέλλου.

Γενικά το κλίμα της Κρήτης είναι ήπιο και πολύ υγιεινό. Επειδή βρέχεται παντού από θάλασσα το καλοκαίρι είναι δροσερό και ο χειμώνας ήπιος. Όμως στα ψηλά βουνά ο χειμώνας είναι βαρύς, ενώ στις κλειστές κοιλάδες το καλοκαίρι πολύ ζεστό.

Η Κρήτη με το γόνιμο έδαφος και το θαυμάσιο κλίμα, παράγει σχεδόν παραπάνω από τη μισή ποσότητα λαδιού της χώρας, το σύνολο σχεδόν της σουλτανίνας και μεγάλες ποσότητες κρασιού, φρούτων και κηπευτικών. Η κτηνοτροφία, κυρίως αιγοπρόβατα, είναι το ίδιο αναπτυγμένη. Η περιοχή φημίζεται για ορισμένες ποιότητες τυριών, που είναι φημισμένα και στο εξωτερικό.

Στην Κρήτη υπάρχουν και δύο από τα μεγαλύτερα επαρχιακά βιομηχανικά κέντρα της χώρας : το Ηράκλειο και τα Χανιά. Λειτουργούν κυρίως βιομηχανίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Αναπτυγμένη είναι επίσης και η οικοτεχνία. Λειτουργούν εργαστήρια ραπτικής, υφαντικής, πλεκτικής, ταπητουργίας και δαντελοποιίας.

Η ιστορία της Κρήτης ξεκινά από την Νεολιθική Εποχή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα. Η ανάπτυξή της όμως φαίνεται έντονη στην Εποχή του Χαλκού. Είναι η περίοδος του Μινωικού Πολιτισμού, που χτίζονται τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα και η Κρήτη αποκτά μεγάλη ναυτική δύναμη.

Τον 11ο π. χ. αιώνα τα ανάκτορα καταστρέφονται και δωρικά φύλα εισβάλλουν στο νησί. Στη διάρκεια των Κλασσικών Χρόνων η Κρήτη παρουσιάζεται χωρίς ιδιαίτερη πολιτιστική ακμή, ενώ στους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους δοκιμάζεται από πολλές πειρατικές επιδρομές. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης περνά στα χέρια των Βενετών. Την περίοδο αυτή παρουσιάζει μεγάλη οικονομική και πνευματική ακμή. Το 1669 την καταλαμβάνουν οι Τούρκοι, μετά από προσπάθεια πολλών χρόνων. Οι Κρητικοί πήραν ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821. Κατάφεραν να ενωθούν με την Ελλάδα το 1913.

KOKKINH XANI  ΠΕΔΙΑΔΟΣ

mj-realestate

Mavritsakis Yiannis

 

ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης απλώνεται μια από τις πιο μαγικές παραλίες του νησιού. Το Ελαφονήσι είναι μια απο τις εξωτικές παραλίες στην Κρήτη, που απέχει περίπου 80 χλμ από τα Χανιά. Χαρακτηρίζεται από τους αμμόλοφους με λευκή άμμο, τα καταγάλανα και καθαρά ρηχά νερά, την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει. Το τοπίο σε παραπέμπει σε παραλίες εξωτικές, και τα ρηχά νερά της πολλές φορές συνεχίζονται για αρκετά μέτρα μέσα στη θάλασσα. Το τοπίο στο Ελαφονήσι σε καθηλώνει, καθώς είναι σπάνιο να συναντήσεις στην Ελλάδα παραλία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Σίγουρα η επίσκεψή σας στην πανέμορφη παραλία στο Ελαφονήσι θα σας μείνει αξέχαστη!

Μετά απο περπάτημα λίγων λεπτών προς τα δυτικά μπορείτε να φτάσετε έυκολα και στην παραλία με το «Κεδρόδασος».

ΜΑΤΑΛΑ

Τα Μάταλα βρίσκονται στη νότια Κρήτη στο νομό Ηρακλείου, περίπου 70 χλμ από την πόλη. Πρόκειται για ένα μικρό, ψαράδικο χωριό με την ξακουστή, πανέμορφη, αμμώδη παραλία του. Τα καθαρά, καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τα τεχνητά μικρά σπήλαια που είναι λαξευμένα στους βράχους είναι τα στοιχεία που κάνουν την παραλία των Ματάλων μοναδική! Στα Μάταλα υπάρχουν υποδομές όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες,ταβέρνες,μπαρ,καφετέριες. Η παραλία είναι οργανωμένη και η πρόσβαση εύκολη! Πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία στα Μάταλα! Το τοπίο που θα αντικρίσετε θα σας μαγέψει!Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι εκεί την δεκαετία του ’70 βρήκαν καταφύγιο οι εξεγερμένοι νέοι της εποχής, οι λεγόμενοι χίπις. Μεταξύ τους και κάποιοι διάσημοι καλλιτέχνες της εποχής από τη σκηνή της rock μουσικής όπως ο Bob Dylan, η Janis Joplin και ο Cat Stevens. Κάποια χρόνια αργότερα, όταν στην Ελλάδα κυβερνούσε η χούντα, με εντολή του Μητροπολίτη Γόρτυνας, οι χίπις απομακρύνθηκαν από τα Μάταλα. Από τότε οι σπηλιές των Ματάλων προφυλάσσονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και απαγορεύεται η διαμονή.

ΧΡΥΣΗ(ΓΑΙΔΟΥΡΟΝΗΣΙ)

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με παραλίες από ξανθή και άσπρη άμμο, καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, αιωνόβιους κέδρους και αμέτρητα μικρά κοχυλάκια σε πολλά σημεία στις ακτές! Καθ” όλο το μήκος του νησιού, κυρίως στο κέντρο, υπάρχει το κεδρόδασος με δέντρα που υπάρχου εκεi για πάνω από 200 χρόνια .Η Χρυσή, λόγω του απείρου κάλλους και του οικοσυστήματός της έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Για να πάει κάποιος εκεί μπορεί να επιβιβαστεί σε ένα από τα καραβάκια που κάνει το δρομολόγιο. Τα καραβάκια φεύγουν από την Ιεράπετρα .

ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί κοντά στην Ελούντα στην Ανατολική Κρήτη. Η Σπιναλόγκα είναι επίσης γνωστή ως το νησί 

των λεπρών, καθώς αυτό είναι όπου οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι το 1957. Σήμερα, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την Σπιναλόγκα κάθε καλοκαίρι με το καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα για να ξεναγηθούν στα ερειπωμένα της κτίρια, τα οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία με κόπο προσπαθεί να διατηρήσει.

                                                                                                                                                                                               

 ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ     

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται 43 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 1227 μέτρων στη θέση Ξυλόσκαλο.Το ξυλόσκαλο πήρε το όνομά της από μια ξύλινη σκάλα που ήταν εκεί και διευκόλυνε την κατάβαση στο φαράγγι. Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινά απο το Ξυλόσκαλο, με σκαλάκια στην αρχή και στη συνέχεια με ένα μικρό μονοπάτι. Η κάθοδος είναι αρκετά δύσκολη και διαρκεί 6 έως 8 ώρες. Όσοι σκοπεύουν να διασχίσουν το φαράγγι θα πρέπει να φορούν αθλητικά παπούτσια και καπέλο. Το νερό δεν χρείαζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπάρχουν βρύσες εκεί. Το φαράγγι ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο για την προστασία της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας και ιδιαίτερα τον Κρητικό αίγαγρο (κρι – κρι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) που ζει εκεί.Πρόσφατα το φαράγγι της Σαμαριάς βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μια από τις πιο παρθένες και ωραιότερες φυσικές περιοχές της γηραιάς ηπείρου.

ΛΟΥΤΡΟ,ΧΑΝΙΑ

Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα Χανιά, είναι το «Λουτρό». Αυτό είναι ένα μικρό, παραδοσιακό ψαροχώρι, όπου μπορείτε να φτάσετε μόνο με βάρκα από τα Σφακιά και την Αγία Ρουμέλη, ή με τα πόδια απο την Ανώπολη Σφακίων και την Αγία Ρουμέλη. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι πολύ ισχυρή, η παλιά πόλη του Φοίνιξ,σημαντικό λιμάνι στη ρωμαϊκή και ελληνική περιόδο.Οι παραλίες στο Λουτρό με τα κρυστάλλινα νερά είναι προσβάσιμα είτε με τα πόδια ή με βάρκα. Μερικά από αυτά είναι επίσης διαθέσιμα για γυμνισμό. Αν χρειάζεστε χαλάρωση, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Λουτρό. Είναι σίγουρα ένας προορισμός που δεν έχει αγγίξει την άσχημη πλευρά της τουριστικής ανάπτυξης. Εκεί θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγες ταβέρνες και καφετέριες. Μερικά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και χρησιμοποιούν μόνο λυχνάρι που κάνει για μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα!

ΒΑϊ

Ανατολικά της Σητείας περίπου 25 χλμ. από το κέντρο  και 6 χλμ.από το Παλαίκαστρο, στο ακρωτήρι Σίδερο, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Βάι. Είναι μοναδική στην Ευρώπη, χάρη στην πλούσια παραλία του που σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα νερά του δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια τροπική ακτή. Η παραλία είναι καθαρή με ψιλή άμμο και βότσαλο, οργανωμένη, και έχει λάβει πολλά βραβεία και τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται.Αυτή είναι μια περιοχή που διαφέρει από τις συνηθισμένες παραλίες στην Ελλάδα. Πλήθος τουριστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο και είναι σίγουρα ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφτείτε. Κοντά στην παραλία Βάι μπορείτε να βρείτε την “Ιτανο καθώς και την μονή Τοπλού.

 

 

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Το ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» στο Ηράκλειο Κρήτης προσφέρει στους επισκέπτες του μια νέα εμπειρία για ένα ταξίδι στον μυστηριώδη κόσμο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου. Το Ενυδρείο Κρήτης έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, να σας οδηγήσει στο σεβασμό και την αλληλεγγύη προς το μοναδικό κόσμο της Μεσογείου και να εμπνεύσει τα παιδιά και τους ενήλικες να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν για θέματα που σχετίζονται με την υγιή μελλοντική σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον. Βρίσκεται 15 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πιο τουριστική περιοχή στην Κρήτη, τις Γούρνες Ηρακλείου, στη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο. Μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα ή  τον καφέ σας στο εστιατόριο και σνακ μπαρ, ή μπορείτε να παρακολουθήσετε προβολές και εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η περιοδεία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα αν ο επισκέπτης επιθυμεί να διερευνήσει όλους τους οργανισμούς και τα εκθέματα. Το Ενυδρείο είναι ανοικτό σε όλους, νέους και ηλικιωμένους, τις οικογένειες και ιδιαίτερα τα παιδιά,τα πνεύματα της έρευνας, τους εμπειρογνώμονες και όλους εκείνους που θέλουν να μάθουν για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, να χαλαρώσετε σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να περάσετε μια ξεχωριστή ημέρα.

 

ΚΝΩΣΣΟΣ 

Η πόλη της Κνωσού, πρωτεύουσα του νησιού σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν το κέντρο της μινωικής εξουσίας και στο παλάτι της βασίλευε ο Μίνωας.  Το άφθονο υλικό που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών επιβεβαίωσε αυτή την εικόνα και επέτρεψε να περιγράψουμε ή να ονειρευτούμε το μινωικό πολιτισμό, την καθημερινή ζωή, τη μεγαλοπρέπεια της αυλής, τη θρησκεία.Στη διάρκεια των ανασκαφών που έκανε στην Κνωσό πάνω από 30 χρόνια, αρχίζοντας από το 1899, ο σερ Άρθουρ Έβανς έφερε στην επιφάνεια το ανάκτορο το οποίο αποκαταστάθηκε κατά ένα μέρος.  Η αποκατάσταση βασίστηκε σε σωστές αποδείξεις που προέκυψαν από τις ανασκαφές και σήμερα επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί ένα μέρος από το χρώμα και την κομψότητα αυτού του μεγάλου κρητικού ανακτόρου.  Περαιτέρω αποδείξεις της μινωικής αρχιτεκτονικής έχουν έρθει στην επιφάνεια με τις ανασκαφές στη Φαιστό, που έγιναν με επιμέλεια και φροντίδα της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών, αλλά και στα Μάλλια από τη Γαλλική Σχολή.  Η αρχαιολογία έχει εντοπίσει λοιπόν τα βασικά σχέδια και τις τεχνικές λύσεις που είχαν υιοθετηθεί από τους Κρήτες αρχιτέκτονες.

ΜΠΑΛΟΣ,ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ

Στα βορειοδυτικά της Κρήτης είναι η Γραμβούσα.Ειναι μια χερσόνησος στα δυτικά της οποίας βρίσκεται η όμορφη παραλία του Μπάλου. Στη χερσόνησο της Γραμβούσας χτίστηκε ενα κάστρο  από τους Ενετούς και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό κατά των κατακτητών που κατά καιρούς ήθελαν να καταπατήσουν. Η παραλία του Μπάλου είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου. Πολύ ψιλή λευκή και κόκκινη άμμο, ρηχά νερά και σε κάποιο σημείο μια λιμνοθάλασσα με  κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Για να επισκεφτείτε την Γραμβούσα και την παραλία του Μπάλου, μπορείτε να πάρετε ένα από τα πλοία που φεύγουν κάθε μέρα από το λιμάνι της Κισσάμου (Καστέλλι). Η παραλία του Μπάλου είναι προσβάσιμη και από την ξηρά,μετά από ένα σκληρό χωματόδρομο με το αυτοκίνητο ώσπου να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και από εκεί αρχίζει η κατάβαση με τα πόδια, μια ευκαιρία να δείτε πολλά από την ομορφιά του νησιού της Κρήτης.

This post is also available in: Αγγλικα